Flash: Këshilli i Ministrave miratoi aministinë për të burgosurit
Me miratimin e amnistisë, pritet që rreth 1 mijë të burgosur të lirohen, ndërsa rreth 3 mijë të tjerë do përfitojnë ulje të dënimit
Ekonomi
“Taksa e sheshtë e bën Shqipërinë më konkurruese”
Konfirmimi nga këshilltari ekonomik i tre kancelarëve gjermanë
21 prill 2012 15:29
This text will be replaced
Nëse Shqipëria aplikon një taksë të sheshtë në nivelin e 10% kjo do të thotë se e bën atë më konkurruese ndaj vendeve të tjera. Është ky afirmimi i Horst Dieter Vesterhoff, këshilltari ekonomik i tre kancelarëve gjermanë Helmut Kol, Gerhard Shroder dhe Angela Merkel. Në një intervistë për ABC News, shkencëtari europian i ekonomisë dhe financave ka deklaruar se taksa e sheshtë për ekonomitë në zhvillim i bën ato më konkurruese kryesisht për thithjen e investitorëve të huaj.

“E njoh shumë pak sistemin tatimor në Shqipëri por dua te them që një sistem tatimor duhet të përmbushë të pakten tri kushte.
Së pari t’i sjellë shtetit të ardhura të mjaftueshme duhet të mbështetet ne aftesine paguese te qytetareve dhe nuk duhet te pengoje apo te shperbeje deshiren per te punuar, per te bere investime apo kerkime dhe zbuime te metejshme

Lidhur me rolin e taksës së sheshtë në thithjen e investitorëve të huaj, ajo varet nga niveli i taksës, nëse në Shqipëri ky nivel është në 10% është konkurrues për ekonomine shqiptare, duke e bërë atë më konkurruese ndaj ekonomive të tjera.

Vesterhoff, si ekspert i ekonomisë së parë të Europës, asaj gjermane, e cila i ka integruar të dy format e tatimeve, të sheshtën dhe progresiven, shprehet se nëse një vend ka një administratë tatimore që vepron me potencialin e saj të plotë, taksa e sheshtë nuk e pengon zhvillimin e ekonomisë por përkundrazi rrit aftësinë performuese të saj.

Mungesa e të qënurit një ekonomi konkurruese është një nga shqetësimet më të mëdha të disa ekonomive të eurozonës të cilat janë përfshirë nga kriza, qeveritë e të cilave për të përballuar këtë rrënim të ekonomisë kanë qenë të detyruara të rrisin taksat në të gjitha nivelet, duke shkaktuar mbyllje të shumta të bizneseve, rritje të lartë të papunësisë si dhe tensione sociale, siç është rasti i Greqisë, Italisë dhe Spanjës.

Forma e taksimit vijon të mbetet një çështje e nxehtë edhe përtej kontinentit. Vetëm pak ditë më parë, republikanët dhe një pjesë e demokratëve në senatin amerikan kanë rrëzuar ligjin e qeverisë Obama mbi aplikimin e taksës progresive, apo tatimit progresiv mbi të ardhurat. Edhe pse SHBA janë ekonomia e parë e botës, shumica e deputetëve amerikanë e kanë cilësuar taksen progresive si një formë që sjell përfitime të papërfillshme në buxhetin e shtetit.
Live Stream
Moti
Sot

14° / 7°
Sondazh
Pas miratimit të reformës në drejtësi, a mendoni se qytetarët do të kenë më shumë besim tek drejtësia?
Kursi i Këmbimit
USD / LEK
3,52
127.66
EUR / LEK
-0,94
135.81
GBP / LEK
5,66
157.53
CHF / LEK
0,94
126.6
JPY / LEK
-4,03
115.31
Partnerë